Elkészítés: A sütőporral elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Beletesszük a tojások sárgáját, kicsi cukrot vagy édesítőt és a tejfölt. Ha kell még liszt, akkor annyit teszünk hozzá, hogy puha tésztát kapjunk, de ne ragadjon a kezünkhöz. Ezután az almát lereszeljük, beletehetünk diódarabokat, őrölt fahéjat, mazsolát és kevés cukorpótlót. Pár percig pároljuk.
A tésztát kinyújtjuk, tepsibe fektetjük, és elősütjük. Amikor már majdnem kész, rákenjük az almatölteléket, és sütjük még kb. 10 percig. Közben megfőzzük a fél liter tejben a vaníliás pudingot, teszünk bele cukrot vagy édesítőt. Amikor kész, a 2 tojás keményre vert habját óvatosan beleforgatjuk. A megsült almás sütire kenjük a vaníliapudingot, és amikor kihűlt, kockákra vágjuk. Isteni finom!
****************************************************************
Almás-fahéjas kevert
Hozzávalók:
5-6 db alma
1 bögre cukor
1,5 bögre rétesliszt
3/4 bögre olaj
3 tojás
1 evőkanál fahéj
1 citrom lereszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
10-15 dkg durvára vágott dió a tetejére
/a bögre mérete: 3 dl/
|
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, kb. centis kockákra vágjuk, kevés citromlével meglocsoljuk, félretesszük. A tojásokat a cukorral jól kikeverjük, majd adagokban az olajat is hozzákeverjük a citromhéjjal. A fahéjjal és szódabikarbónával elkevert lisztet is hozzákeverjük, majd legvégén az almákat beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe terítjük, a diódarabokkal megszórjuk, és előmelegített 190 fokos sütőben 40 percig sütjük. A kisült tésztát porcukorral megszórjuk.
Megjegyzés: Nagyon gyors, kiadós és finom sütemény a végeredmény. |
Diós burgonyafasírt
Hozzávalók:
burgonya
darált dió
só
bors
petrezselyemzöld
tojás
|
Elkészítés: A meghámozott burgonyát lereszeljük (nagylyukú reszelőn),l kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk a darált diót, a tojást, a petrezselyemzöldet, sót és borsot ízlés szerint, összekeverjük. Vagy egyben sütjük ki tepsiben, vagy fasírt formában, egyenként.
Mennyiséget azért nem irtam, mert minden szemre meg ízlésre megy. Általában 1 kg krumlihoz 14 evőkanál őrölt diót számítunk, és 2-3 tojást, attól függően, hogy mennyire lágy a massza. Ha lágyabb, 2 tojást ha keményebb, 3-at. A só és a bors ízlés dolga. Eszméletlen jó sör mellé vagy vacsorára, csakúgy magában paradicsommal !! Jó étvágyat kívánok! |
Egytojásos szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír
8 dkg cukor
20 dkg méz
1 egész tojás
1 dl tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
A krémhez:
1/2 dl víz
5 dl tej
10 dkg liszt
30 dkg cukor
20 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
|
Elkészítés: A tésztához a lisztet zsiradékban elmorzsoljuk, és a többi anyagot hozzáadva a tésztát jól meggyúrjuk. 6 egyenlő részre osztjuk, és a tepsi hátán vagy sütőlemezen 6 négyszögű lapot sütünk. Míg sül, a tölteléket elkészítjük.
A cukrot világosbarnára megpirítjuk, 1/2 dl vízzel és 2 dl tejjel feloldjuk. A lisztet a többi tejjel elkeverjük, és a karamellhez öntve sűrűre főzzük, majd langyosra hűtjük, hozzáadjuk darabokban a vajat, a vaníliás cukrot, és addig keverjük, míg teljesen kihűl. A lapok szélet egyenesre, egyformára vágjuk, és krémmel megtöltjük, a tetejét is azzal vonjuk be, s a levágott szélek morzsájával szórjuk meg. Másnap fogyasztható.
Megjegyzés: Én a hűtőben tárolom szeletelés után, ami másnap egyszerűbb. Több napi állás után még puhább és finomabb. Ha valaki ügyes, tortának is elkészítheti! |
*************************************************************** |
Fügés crostata
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricaliszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
2 evőkanál cukor
1 vaníliarúd kikapart belseje (ennek hiányában vaníliaőrlemény)
1 teáskanál porrá őrölt narancshéj
6 dkg vaj
6 dkg áttört sovány túró
2 evőkanál hideg víz
A bogyós gyümölcsökből készült mártáshoz:
10 dkg áfonya
10 dkg fekete szeder
1 púpos evőkanál barnacukor
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál kukoricakeményítő kevés vízben elkeverve
A tetejére:
kb. 1 evőkanálnyi darált mandula
6-8 érett, friss füge hosszában cikkekre vágva
|
Elkészítés: A tészta hozzávalóiból közepesen kemény tésztát gyúrunk, ha szükséges, a víz mennyisége növelhető. A gombóccá formált tésztát kb. 30 percre a hútőszekrényben pihentetjük. Közben az áfonyát és a szedret a cukorral felforraljuk, a végén hozzáadjuk a fahéjat és a vízzel elkevert keményítőt, elkeverjük, nem főzzük teljesen szét, épp csak annyira, hogy a gyümölcsök kiengedjék a levüket, a keményítő pedig összefogja a szószt. Hűlni hagyjuk. A fügéket megmossuk, ha vastag a héjuk, meghámozzuk, cikkekre daraboljuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk, egy kb. 26 cm-es levehető aljú piteformát kivajazunk, belehelyezzük a tésztát úgy, hogy a formát teljesen kibélelje. Rásimítjuk a már langyosra hűlt mártást, a tetejére hintjük a darált mandulát, majd ráhelyezzük a fügéket. A sütő hőmérsékletét 170 fokra mérsékeljük, és kb. 35 percig sütjük. A formában hagyjuk pár percet, majd úgyes mozdulattal rácsra helyezzük hűlni. Ha van még türelmünk, barnacukorból karamellt készítünk, s vékony szálakban körben bevonjuk a fügéket.
A friss füge (sok védett kertben terem ilyenkor) fantasztikusan finom, s viszonylag kevés recept ad ötletet a felhasználására. Ez a crostata igazán langyosan, frissen finom, mivel a tésztáját úgy kísérleteztem ki, hogy nincs benne sok zsiradék, a vonalaikra ügyelőknek is ideális. |
****************************************************************
Gazdag gyümölcsös sütemény
Hozzávalók:
2 pohár kefir
2 tojás
1,5 kefires pohárnyi cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 kefires pohárnyi rétesliszt
1 csomag sütőpor
margarin
1 majdnem teljes kefíres pohárnyi étolaj
1 citrom reszelt héja
10 dkg dió vagy mandula vagy mogyoró
gyümölcs vegyesen (alma, sárgabarack, szőlő, ananász... bármi)
|
Elkészítés: A margarint kikeverjük a cukorral és a tojások sárgájával. A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukros masszához, majd beledobjuk a kefirt, a citromhéjat, végül beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. Magas falú kikent tepsibe adagoljuk, megszórjuk a gyümölcsökkel, majd a durvára vágott dióval, és forró sütőben 30 percig sütjük. |
***************************************************************
Ízes bukta
Hozzávalók:
3 dl tej
3 tojássárgája
6 dkg margarin
5 dkg cukor
pici só
3 dkg élszető
50 dkg liszt
A töltelékhez:
gyümölcsíz
|
Elkészítés: 3 dl tejből, 3 tojássárgájából, 6 dkg margarinból, 5 dkg cukorból, pici sóból, 3 dkg élesztőből és 50 dkg lisztből kelt tésztát készítünk. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára öntjük, jól meglisztezzük, és 1 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepüket gyümölcsízzel megkenjük, majd összegöngyöljük. Kizsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, a tetejüket olvasztott margarinnal megkenjük, és 30 percig kelesztjük. Közepesen forró sütőben sütjük.
Megjegyzés: Ha 20-25 dkg főtt áttört burgonyát teszünk ehhez az adaghoz, a bukta másnap is friss marad. Túrót is lehet beletenni, nem csak lekvárt. |
**************************************************************
Joghurtos piskóta
Hozzávalók:
1 pohár joghurt
3 (joghurtos) pohár liszt
2 pohár cukor
1/2 pohár olaj
1 csomag sütőpor
3 tojás
|
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztom. A tojássárgáját kikeverem a cukorral, hozzáadom a joghurtot és az olajat. Az átszitált liszthez hozzákeverem a sütőport. A tojásfehérjét felverem, és ezt is óvatosan hozzáadom a keverékhez. Végül óvatosan hozzákeverem a lisztet. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöm. Ez lehet muffinforma is. Előmelegített, közepes hőfokú sütőbe rakom 180-200 fokra. Akkor kész, ha a tetejét kissé megnyomva ruganyosan visszaugrik, és aranybarna színű. Sütési idő kb. 20 perc, de az első 10-15 percben ne nyitogassuk a sütőt, mert összeesik!
Megjegyzés: Bármivel lehet ízesíteni. Gyümölccsel, csokoládéval, kakaóporral, mákkal stb. Egyre vigyázni kell, hogy pl, a gyümölcsöt bele kell keverni a lisztbe, hogy ne szálljon le az aljára, és ha mákot, diót vagy kakaóport teszünk bele, akkor annyival kevesebb lisztet kell beletenni. Különben isteni. |
****************************************************************
Kávés-fahéjas túrótorta
Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
15 dkg liszt
A töltelékhez:
10 dkg vaj
4 darab tojás
1,75 dl tejföl
23 dkg kristálycukor
50 dkg túró
2 evőkanál instant kávé pici vízben feloldva
1 teáskanál őrölt fahéj
|
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Elkészítjük a tésztát. Egy tálba beletesszük a lisztet, a porcukrot és a puha vajat, majd jól összegyúrjuk. Ezután fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe helyezzük. Amíg a hűtőben pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. Felütjük a 4 db tojást, hozzátesszük a kristálycukrot, a tejfölt, az olvasztott vajat, majd végül a túrót is. Botmixerrel összeturmixoljuk, így nem lesz benne darbos a túró. Az így kapott masszát kétfelé vesszük, és az egyik feléhez hozzáöntjük a kávégranulátumot, melyet egy pici vízben előzőleg feloldottunk, jól elkeverjük. A massza másik feléhez hozzátesszük a fahéjat, azt is összemixeljük. Az előkészített sütőformába belenyomkodjuk, a hűtőből kivett tésztát, melyet elég csak a tortaforma összeillesztéséig nyújtanunk, majd villával megszurkáljuk. A még nyers tésztára öntjük előszőr a fahéjas masszát, erre rácsorgatjuk a kávésat. A kettőt óvatosan elkeverjük, hogy kissé márványos legyen. A tortát az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 45-80 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd tejszínhabbal díszítjük, szeleteljük. |
***************************************************************
Kartali krémes
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg cukor
2 egész tojás
2 kanál méz
4 kanál tej
5 dkg zsír
60 dkg liszt
1,5 kávéskanál szódabikarbóna
A krémhez:
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
5 dl tej
3 púpos evőkanál liszt
Valamint:
lekvár
|
Elkészítés: A tésztához a cukrot, a tojást, a mézet, a tejet és a zsírt gőz felett kikeverjük. Levesszük, hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát. 4 lapot sütünk belőle.
A krémhez a lisztből és a tejből sűrű pépet főzünk, kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, és a péppel elvegyítjük. Megtöltjük a lapokat úgy, hogy a középső rétegbe lekvár kerüljön. |
Kiflismarni
Hozzávalók:
néhány szikkadt zsemle, kenyér vagy kakaós csiga
tej
lekvár
darált dió
|
Elkészítés: Az otthon talált száraz zsemlét, kenyeret és kakaóscsigát felszeletelem, és egy kivajazott tűzálló tálba szórom. Kevés tejet melegítek, ebben feloldok egy adag vaníliás cukrot (elhagyható, vagy akár kakaót is szórhatunk bele) és mindezt a szikkadt szeletekre öntöm. Minden szelet legyen nedves, de ne álljon a tejben. Ezután jó vastagon megszórom darált dióval, a tetejére gyümölcslekvárt csepegtetek. Ízlés szerint lehet még rá tenni friss vagy aszalt gyümölcsöt (mazsola vagy cukrozott-reszelt alma például nagyon finom), lehet rá tejcsokit reszelni. Ha ez megvan, mehet a meleg sütőbe, én kb. 150 fokon sütöm mennyiségtől függően 20-40 percig. Nagyon finom és laktató édesség! |
Lusta asszony gyümölcsös-túrós sütije
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg cukor
1 csomag sütőpor
5 dkg margarin
citromhéj
25 dkg túró
1 kg darabos gyümölcs
3 db tojás
2,5 dl tej
|
Elkészítés: A 30 dkg lisztet a cukorral és 1 csomag sütőporral összekeverjük. Egy közepes nagyságú tepsit vastagon kikenünk margarinnal. Ezután beleszórjuk a liszt 2/3 részét, majd rámorzsolunk 25 dkg, citromot.
****************************************************************
Tiramisu
Hozzávalók:
50 dkg Mascarpone
20 dkg cukor
6 db tojás
1 vaníliacukor
1 tábla csoki
2 csomag babapiskóta
kb. 1/2 liter kávé
kakaó a tetejére
|
Elkészítése: A 6 tojást külön választom. A sárgáját a cukorral, két kanál kávéval 15 percig kavarom/géppel/, és fokozatosan hozzákeverem a mascarponét. A csokit késsel felaprítom és a masszához teszem. A tojásfehérjét habbá verem és óvatosan az egészet összekeverem. A babapikótákat megáztatom a kávéban, és egy magasabb tálba lerakom. Amikor a tál alját befedi az ázott piskóta, ráöntöm a krémet, megint piskóta, megint krém, és a tetejét kakaóval megszóróm. |
|
Lusta asszony rétese
Hozzávalók:
3 db tojás,
7 evőkanál porcukor,
9 evőkanál liszt,
késhegynyi szódabikarbóna,
50 dkg túró,
2 pohár kefír,
mazsola,
1 citrom héja,
1 vaníliás cukor,
5 dkg vaj,
0,5 pohár tejföl
|
Elkészítés: A tojásokat habosra keverem a porcukorral, majd hozzákeverem a liszetet, benne a szódaporral. Villával összetöröm a túrót, beleteszem a mazsolát, citromhéjat, vaníliás cukrot. A kefíreket a lisztes tojáshoz keverem, majd a túrót is. Jól kizsírozott tepsibe öntöm. A tetejét olvasztott vajjal és tejföllel meglocsolom, csak úgy jó rusztikusan. Előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a beleszúrt villára nem ragad a tészta.
Megjegyzés: Ugyanezt meg lehet csinálni túró helyett káposztával, vagy tökös-mákosan, valamint almás-mákosan. |
Hozzávalók:
15 dkg sütőmargarin
20 dkg cukor
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
A tepsi kikenéséhez:
zsiradék
liszt
A tetejére:
2 evőkanál zsemlemorzsa
50 dkg sárgabarack
3 evőkanál porcukor
|
Elkészítés: Habosra keverjük a margarint a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával, majd hozzákeverjük a liszttel elkevert sütőport, és végül óvatosan beleforgatjuk a tojások habbá vert fehérjét. Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, a tetejét meghintjük zsemlemorzsával, ráfektetjük magházukkal lefelé a magnélküli, félbevágott barackokat, és meghintjük porcukorral. Forró sütőbe tesszük, de a tüzet mérsékelve szép aranysárgára sütjük (kb. 25-30 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, és kockákra vágva rakjuk tálra. |
|