Hozzávalók:
1 db 6 tojásos, szögletes kakaós piskóta tortalap, kb. 23 x 23 cm-es
Töltelék:
3 dkg kakaópor
2-3 evőkanál víz
18 dkg túró
6 dkg vaj
18 dkg porcukor
2 evőkanál tej
3.5 dl habtejszín
Tetejére: csokoládémáz
vagy 10 dkg étcsokoládé 5 dkg vajjal gőz fölött összeolvasztva - lehűtve használjuk.
Oldalsó bevonat, díszítés: vaníliás vajkrém
Ehhez a hozzávalók:
45 dkg átszitált porcukor
9 dkg puha vaj
3 evőkanál tej
1 ? evőkanál vanília aroma
? robotgéppel simára keverjük az adalékokat, ha szükséges, még egy kis tejet adjunk ahhoz, hogy sima, és könnyen kezelhető krémet kapjunk, de ne legyen lágy a krém!
Elkészítés:
A kakaóport a 2-3 evőkanál forrásban lévő vízzel feloldjuk, és hagyjuk kihűlni.
A túrót robotgéppel kikeverjük a vajjal.
Vaj legyen, mert ha margarint használunk, lágy lesz a krém.
Ha mégis margarint használnánk, akkor egy evőkanálnyi, kis vízben, lassú lángon langyosra feloldott zselatint adjuk hozzá.
Hozzáadjuk a cukrot, a híg kakaót, a tejet, és habosra keverjük.
Ebbe a masszába forgatjuk lazán a kemény habbá vert tejszínt.
A tortát megtöltjük, tetejét mázzal vonjuk be, oldalát a vajkrémmel kenjük meg, és nyomócsővel rácsot készítünk.
Idényben gyümölccsel is díszíthetjük, pl. eperrel.
Csokoládés mascarpone torta
Hozzávalók:
Piskótalap:
13 dkg liszt
18 dkg porcukor
8 db tojás
20 dkg darált mogyoró
Csokihab:
18 dkg étcsokoládé
4 tojás
9 dkg vaj
4 dkg porcukor
1 dl víz
Mascarpone ? hab:
25 dkg Mascarpone krémtúró
4 tojás
1 evőkanál zselatin
1 teáskanál mandula aroma
Tetejére: csokiforgács
Elkészítés:
A piskótához a tojások fehérjét felverjük, lassan adagolva hozzá a porcukrot, kemény habot készítünk.
A sárgákat egyenként beledolgozzuk, végül a darált mogyorót adjuk hozzá.
24 cm ? es tortaformát papírral bélelünk, és előmelegített sütőben, kb. 180 °C ? on kisütjük, és rácson hagyjuk kihűlni a tortalapot.
A csokihabhoz gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, belekeverjük a tojások sárgáját, majd kis lángon addig főzzük állandóan kevergetve, míg a massza be nem vonja egy fémkanál hátát.
Hozzáadjuk a lágyra olvasztott vajat, és kihűlésig keverjük. (Jeges vízbe állítva hamarabb lesz kész.)
A tojások fehérjét a cukor felével, és 1 dl vízzel kis lángon, folytonosan keverve 2-3 percig főzzük, majd egy keverőtálba átöntve, kemény habbá verjük.
A maradék cukrot is beledolgozzuk, majd a csokikrémhez vegyítjük, és legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
A mascarponés habhoz a tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével, és gőz fölött, legfeljebb forrpontig folyton keverve (tovább ne, mert összecsomósodik!), besűrítjük.
Amint kihűlt, belekeverjük a krémtúrót, az aromát, a kemény habbá vert tojásfehérjét, és a kevés vízben kis lángon, kevergetve langyosra oldott zselatint.
A piskótát visszatesszük a formába, rásimítjuk a csokihabot, arra a mascarponés krémet.
Legalább 6 órán keresztül hűtjük tálalásig, de legjobb előző nap elkészíteni.
Csokiforgáccsal díszítjük.
Diós karamellás torta
Hozzávalók:
30 dkg vaj
30 dkg porcukor
20 dkg ép diószem (pecan dióval is szép)
5 db tojás
1 evőkanál híg méz
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1.25 dl tej
Elkészítés:
5 dkg vajat 8 dkg cukorral addig melegítünk, amíg a cukor kristálymentesen felolvad, majd habosra keverjük.
Egy 20 cm átmérőjű, kikent, sütőpapírral bélelt kerek tortaformába simítjuk, majd szép, ép, fél diószemekkel úgy rakjuk ki, hogy domború oldaluk lefelé nézzen.
A maradék vajat habosra verjük, hozzáadagoljuk a többi cukrot, a tojásokat, a mézet, a sütőporral elkevert lisztet, és a tejjel robotgéppel alaposan kikeverjük.
A tésztát a karamelles rétegre öntjük, elsimítjuk, és 60 percig sütjük előmelegített, 180 °C ? os sütőben.
Tűpróbával ellenőrizzük!
A formában 5 percig pihentetjük, majd a torta szélét óvatosan meglazítjuk vékony pengéjű késsel, és úgy borítjuk tálcára, így az alsó diós rész kerül felülre.
******************************************************
Kókuszos csokitorta
Hozzávalók:
1 db 8 tojásos barna kerek piskóta tortalap
Krém:
15 dkg kókuszreszelék
1 csomag csokoládé ízű pudingpor
1 csapott evőkanál kakaópor
5 dl tej
15 dkg cukor
20 dkg margarin
Bevonat:
3 dl tej
3 dkg liszt
10 dkg margarin
8 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék (kb.)
Elkészítés:
A töltelékhez a krémet úgy készítjük el, ahogy a pudingot szoktuk, annyi változtatással, hogy a tejet a kókuszreszelékkel forraljuk fel, és utána adjuk hozzá a pudingporral, kakaóval elkevert cukrot, amit egy kis félretett tejjel elkevertünk előtte.
A sűrűre főzött krémet időnként megkevergetve kihűtjük, és hozzáadjuk a kihabosított margarint.
A tortakarikát négy lapra vágjuk, és a krémmel megtöltjük.
Legjobb, ha a formában töltjük meg.
A külső krémhez a tejben elkeverjük a lisztet, és sűrű pépet főzünk, majd hagyjuk kihűlni.
A margarint a porcukorral habosra keverjük, és apránként belekeverjük a tejes masszát, végül 5 dkg kókuszreszeléket adunk hozzá, és jól kikeverjük.
A tortát szép egyenletesen bevonjuk, oldalát kókuszreszelékkel hintjük meg.